Sådan dyrker man cannabis indendørs

Sådan dyrker man cannabis indendørs

3.8/5 rating (37 votes)

Det er ganske let

Weed grown indoor in rockwool cubes and leca pellets.Obs! Artiklen er henvendt til dansktalende, som ønsker at vide, hvordan man kan dyrke disse planter. Det er imidlertid ulovligt at spire frø og dyrke planten i Danmark, så jeg opfordrer på ingen måde folk til at forsøge sig med det indenfor landets grænser. Fotomateriale er venligst udlånt af amerikanske venner, som har tilladelser til at dyrke medicinsk cannabis.

For nogle er det en videnskab at dyrke cannabis indendørs. Men det behøver det slet ikke være. Det er trods alt bare en plante, og så længe man sørger for, at nogle basale ting er i orden, kan enhver person, med lidt ekstra plads til rådighed, dyrke sit eget cannabis indenfor. Her kan man styre vejret, dagslængden, temperaturen. Det gør, at man kan dyrke helt andre og mere eksotiske sorter. Det er ikke nødvendigvis mere potent, men man kan f.eks. få nogle sorter som dufter og smager af jordbær, banan, hubba bubba, ananas - og meget andet. De forskellige dufte skabes af en række terpener, som også har noget at sige for virkningen. F.eks. er terpenen limonene - duften af citrus, forbundet med opløftende virkning. Vores danske udendørs sorter er mere fremavlet til bare at blive modne, før frost og fugt æder dem op. Men fælles for alle grows er, at det ikke betaler sig at dyrke dårlige cannabisfrø. Start med at finde de bedste til dit brug, du kan finde. Alternativt til frø, kan du måske få- eller købe en stikling fra en lækker sort, som allerede er bekræftet som værdig til at dyrke og bruge tid på.
Der er mange meninger om, hvad der virker bedst, når man skal dyrke indendørs. Derfor er nedenstående bare lidt om, hvordan man i hvert fald KAN gøre det. Artiklen her handler mest om  en metode til hydroponisk dyrkning - men man kan også sagtens dyrke planter helt simpelt krukker og jord indendørs.

Plantens cyklus - vegetativ og blomstring

En vigtig ting at tage i betragtning, når man vil dyrke indendørs, er plantens naturlige cyklus. En regulær cannabisplante bliver ved med at vokse, så længe den får minimum ca. 18 timers lys pr. døgn. Når den får mindre lys og natten bliver 12 timer lang er det tegn på efterår, og planten går i blomst - og det er netop blomsterne vi har brug for til at lave potent medicin fra øverste hylde. 
Pga. disse to stadier, er det mest effektivt og økonomisk at have et blomstringsområde, hvor lampen er tændt i 12 timer og totalt uafbrudt mørke i 12 timer - og et gro-område til vegetativ vækst, hvor lampen er tændt i 18 timer og 6 timers uafbrudt nat.

Vegetativt stadie (18-24 timers lys)

Så længe man har lyset tændt i 18 timer, og slukket i 6 timer, holder planterne sig i vegetativt stadie, og gror bare løs. (Nogle bruger 24 timers lys og slukker aldrig lampen i dette stadie - det virker også, men tilsyneladende kan man ligeså godt spare de 6 timer og lade planten hvile en smule - det gør den også i naturen). Her kan man klippe og bøje, tage stiklinger og "træne" planterne til at komme til at fylde ud under blomstringslampen så godt som muligt. Man kan derfor også holde moderplanter i vegetativ vækst, og tage kloner/stiklinger af sine yndlingsplanter, og på den måde fortsætte med præcis den samme plante uendeligt. 

Blomstring (12 timers nat)

Når man giver planten 12 timers sammenhængende nattesøvn, går den i blomst. Efter et par uger vil planten være i gang med at danne blomsterstande på alle skud. Typisk ser man først planten strække sig gevaldigt. En kombination af lysten til at stige mod mere lys, som når man giver planterne for lidt lys i vegetativ vækst - og en overlevelsesstrategi, som hæver plantens blomster op over konkurrerende vegetation, og øger chancen for bestøvning. Når planten er under blomstring, bør man ikke længere klippe og bonzaie den - nu mister man for meget topskud, hvis man klipper grene væk.

Plantens mest basale behov

Luft

For at planter kan vokse, skal de have luft. Der er lidt undtagelser, da man faktisk kan dyrke planternes rødder helt under vand, men der skal gerne være en blæser som laver lidt cirkulation i luften mellem planterne - ikke for meget, men kun lige, så man kan se bladene bevæger sig. Husk også en udsugning, da der sker stor fordampning fra planterne. Det kan hurtigt give skimmel og kondens, hvis man ikke sørger for grundig udluftning.

Vand

Cannabisplanter er ikke så sarte, og kan vokse fint i ganske almindeligt hanevand. Hvis man bor et sted, hvor man tydeligt kan lugte klor fra vandet, bør man dog finde andre veje, eller lade vandet stå i nogle dage i et åbent fad. Regnvand er det bedste du kan give dine planter - de ELSKER almindeligt regnvand, og det har nogle kvaliteter som gør det let at arbejde med i gro-rummet. Men... almindeligt havevand er fint.
Det vigtigste ved vandet er, at det skal have den rigtige PH-værdi. Derfor er man nødt til at eje noget til at måle ph-værdi i vandet tit og ofte. Man kan købe billige målere på Ebay eller i gro-shops. Der kan man også få en ph-væske, som man drypper i en prøve, og derefter skønner en ph udfra en farvekode - det virker super, men man bliver hurtigt træt af det, og får lyst til at købe en forholdsvis billig måler, som man bare kan dyppe i vandet og aflæse en præcis ph-værdi digitalt. Men PH-værdien er VIGTIG! Planterne er gladest ved en ph-værdi på mellem 5,5 -6,5. Kommer du langt fra disse værdier, vil du lynhurtigt se nogle meget kedelige planter, og så er det med at få ph-værdien på sporet igen. Man kan justere ph-værdier med dyrt indkøbte væsker i gro-shoppen, men man kan også lave dem selv. Natron er en fremragende PH-up. Hvis ph-værdien er for lav/sur, putter man bare en lille skefuld natron i, og måler ph-værdien efter en god omrøring i måske 5 minutter. På samme måde kan man justere en for basisk/høj ph-værdi nedad mod det syrlige med batterisyre (Svovlsyre - H2So4). Man fortynder blot den KRAFTIGT ÆTSENDE syre til ca. 9 dele vand og 1 del syre - og det er VIGTIGT at du hælder den 1 del syre ned i vandet og IKKE  HÆLDER VANDET NED I SYREN! Derefter kan man med en pipette dryppe sin næsten gratis ph-down ned i vandfadet og røre grundigt - og derefter måle ph-værdien til man rammer plet. H2SO4 er præcis hvad mange dyre PH-down i smarte emballager indeholder. Det er ganske naturligt, og planterne nyder faktisk godt af den smule svovl syren tilfører. Der er intet giftigt eller unaturligt kemi i dette - blot er det syre, og bør håndteres med stor omhu, indtil det er kraftigt fortyndet. Man kan også fortynde mere end 1:9 og f.eks tage 1:19 - så skal der bare bruges dobbelt så mange dråber for den ønskede effekt - til gengæld er blandingen mindre sur. 
Det er iøvrigt vigtigt at vandet ikke er alt for koldt. Stuetemperatur og lidt over er meget fint, men hvis det bliver meget koldere, vil du hurtigt se dine planter lide. Det kolde vand gør det svært for planterne at optage nok gødning. De kan bedst lide temperaturer som føles behagelige for mennesker, så hvis vandet føles koldt for din hånd, er det også for koldt for plantefusser.

Lys

Lys til vegetativ dyrkning

Under vegetativ vækst anbefales at man bruger hvide lyskilder. En let tilgængelig lyskilde er lysstofrør. Ganske almindelige lysstofrør. Her skal man blot have minimum to rør - et varmt og et koldt. Så får man et godt lys, som de små planter elsker. Planterne skal helt op under lyset - ellers strækker de sig. Ganske få centimeter er allerbedst, men 4-10 cm. virker fint. Man vil helst ikke have, at de små planter strækker sig for meget, da det giver længere stammer mellem bladsafsnit, og dermed også færre pladser til blomsterstande.
Noget af det bedste lys man kan få, er LED. De fåes i 

Lys til blomstring

Til blomstring vil de fleste anbefale enten en HPS (High Preassure Sodium) lampe, som giver et super godt lys til blomstrende planter. Langt de fleste professionelle dyrkere bruger 1000W HPS. Men mange LED-lamper er også ved at kunne konkurrere, og fordelen med de moderne LED-lamper er, at de bruger væsentligt mindre strøm og genererer meget lidt varme. Vær opmærksom på at sælgere af LED lamper ofte skriver to forskellige watt-tal. Et højt tal som fortæller hvad pæren SVARER til og et lavere tal som er det faktiske strømforbrug.
Til et mindre grow til husbehov, kan en 400-600 watt HPS give  et godt lys og dække ca. 1-1,5 kvadratmeter planter. Mere lys er næsten altid bedre... det kender mange til fra køkkenhaven.
Jo tætter på lyskilden planten er, jo meget kraftigere lys modtager planten - test selv med en hånd under en lampe, og se hvor hurtigt lyset fortager sig, når man flytter hånden væk. Under en HPS skal man have planterne langt nok væk, til at planterne ikke svides.. Du skal kunne holde hånden foran blomsten uden at det føles ubehaveligt varmt... måske ca. 40-50cm. afhængig af lampe og skærm. Ved LED-lamper er det vigtigt at følge instruktionen fra producenten, da LED lamper simpelthen bleger planterne, hvis de kommer for tæt på.. det er heller ikke fordelagtigt.

Gødning

Uha - her kan man komme frygteligt galt afsted, for her er der mange meninger, og folk som har gjort det til en religion. Når alt kommer til alt, skal man stadig huske, at cannabis jo altså er en almindelig plante, som er blevet til under samme betingelser som alle andre planter. Når disse planter gror i naturen, får de ikke "Miracle Grow - NEW and IMPROVED" og sådanne produkter i smart emballage. Jeg siger ikke, at der ikke findes masser af rigtigt gode dyre produkter, som sagtens kan forbedre væksten noget, men det er altså ikke nødvendigt med alle mulige smarte tilsætningsstoffer. GHE har lavet en serie med tre forskellige dunke som man blander efter hvad stadie planterne er i. Der findes et utal af gødninger som disse, men GHE's serie virker i hvert fald fint. 
Gødning har som regel bogstavern N (kvælstof), P (fosfor) og K (kalium) med nogle værdier skrevet udenpå flasken. Planter i vegetativ vækst skal have mest N, mens de i blomstring skal have mere P og K. Jeg vil ikke komme mere ind på gødningen her. Køb noget gødning, som er beregnet til hydroponisk dyrkning og følg anvisningen.

Varme

Som nævnt kort under Vand, så kan planterne godt lide de temperaturer, som mennesker trives ved. Dvs. at hvis du holder grorummet på 20-25 grader og vandet ligeså, så vil planterne kunne lide det fint. Nogle sorter foretrækker lidt ekstra varme, ligesom småplanter og kloner som skal slå rødder foretrækker lidt ekstra varme. Vigtigst er det, at vandets temperatur ikke bliver for kold. En plante kan klare sig i et koldere lokale, hvis bare den fodres med lunt vand.

Systemet Ebbe & Flod kort fortalt

Et ebbe og flod system er en let måde at have sine planter på med automatisk vanding. Systemet fungerer ved at man nederst har en vandtank, som står under et stor fad, hvor planterne står i. Nede i vandtanken ligger der en almindelig lille pumpe, som kan pumpe vand op i fadet hvor planterne står i - så alle planterne står med måske 5-10 cm vand omkring sig. Der skal være et overløbsafløb, så vandet løber tilbage i vandtanken, når det når til en passende højde.. lidt afhængig af pottestørrelser. Vandet må ikke blive så dybt at lecanødderne begynder at flyde... så risikerer man at de vælter. Pumpen sidder i en billig timer, så man kan sætte den til f.eks. at vande 3-4 gange i døgnet af ca. 15 minutters varighed. Man behøver ikke vande i mørkeperioden. Så pumpen går i gang via timeren - pumper vandet op til planterne og fylder fadet, så vandet til sidst løber ud af overløbsafløbet... og når timeren slukker pumpen synker resten af vandet tilbage gennem pumpen klar til næste vanding.
Denne måde at lade planterne oversvømme har nogle gode funktioner. Alt det gamle luft bliver skubbet ovenud af potten, når vandet stiger - og når det synker, suges frisk luft ned til rødderne. 
Et ebbe & flod-system kan let laves af en palletank. En enkelt tank kan blive både vandtank og fad. Selve fitting, afløb osv. kan købes for en hundredekroneseddel, men kan også sagtens laves. En 1,5l. sodavandsflaskes øverste gevind + kraven kan f.eks. let limes fast, så en tommes slange kan monteres gevindet nedefra.

Blomstringsområde og Veggeområde

Så det smarteste er at have et blomstringsrum med et stort ebbe og flod til de store blomstrende planter under f.eks. en HPS-lampe med 12 timers nat - og et mindre/andet rum med et mindre system til moderplanter, frøplanter og kloner i vækst under f.eks. neonrør eller andet hvidt lys (eller LED). De kan eventuelt sættes op i et skab i et blomstringsrum under neonrør... bare lyset ikke generer de blomstrende planter som skal have 12 timers uafbrudt nat. Hvis der er plads, er det fedt at have god plads og bruge et rum til blomstring, og et andet til de voksende planter.

Sådan kan du gøre

Spiring af frø

Frøene spires let i rockwool-terninger, som kan købes i enhver grow shop. Rockwool er lidt for basisk direkte fra fabrikken, så læg dem i blød i en spand vand med ph-justeret vand - ca. 5,5-6. natten over. Tag en terning og ryst lidt vand ud af den, og put frøet i. Nulre lidt med rockwoolen, så du får frøet i god kontakt med det.. Stil dem et lunt sted i nogle dage, indtil de små kimplanter kommer op. (du kan også putte frøene i et glas vand natten over inden du planter dem - så går det en smule hurtigere). Gode frisk frø spirer allerede efter et døgns tid, men der kan sagtens gå flere dage - nogle gamle frø kan tage en uge eller mere. Læs eventuelt artiklen omkring cannabisfrø.
Når planterne kommer op, holdes de i vegetativ vækst under lys i 18 timer og 6 timer med mørke. Hvis de små kimplanter strækker sig meget, skal de tættere på lyskilden. Giv dem kun ph-justeret vand de første dage, til det første ægte bladsæt er vokset lidt frem.

Den voksende frøplante

Når du kan se rødderne komme ud af bunden på dine rockwoolterninger er det tid at plante den i en lille potte med lecanødder og stille den i dit ebbe & flod system til de vegetativt voksende planter., og du kan begynde at putte ca. 1/10 gødning i vandet. Efter et par dage giver du lidt mere.. måske over en uges tid indtil du er på en smule under anbefalede dosis. Husk at det er væsentligt lettere at overgøde en plante, end at undergøde den. Ved undergødning vil den være meget lys grøn, og ved overgødning typisk meget mørk grøn - nogle gange næsten blålig. Husk at det er helt nødvendigt at holde sin ph-værdi. Den kan vandre meget fra dag til dag, så hold godt øje, og juster nøjsomt, når den bevæger sig væk fra 5,5-6,5. Hold lampen tæt på planterne så godt som muligt.

Frø, fenotyper og moderplanter

Hvis man f.eks. har sat ti frø over af en eller anden cannabissort. Så kan man med almindelige frø få både hanner og hunner, og så længe de holdes i vækststadie under 18 timers lys, sker der ingenting ved det. Først når de sættes ind i blomstringsrummet, vil de gå i blomst, og hanplanter vil bestøve hunplanter, som vil lave frø, hvis man lader dem. Men forestil dig de ti frø som brødre og søstre. De er ikke 100% ens, men kommer med en blanding af mor og fars gener. Derfor kan man med fordel tage toppen af hver plante og lave en stikling, som man giver samme navn som planten den er taget af - f.eks. White Widow #1, White Widow #2, White Widow #3 osv. Så du har altså din hovedplante og en klon/stikling af denne, som begge er White Widow #1 osv. Dette for at du kan blomstre den ene, og fortsætte den anden i vegge-rummet og holde den voksende. Når engang alle planter så er blomstret, kan man vælge sine favoritplanter og fortsætte med at tage kloner af denne - og kassere de søskende, som måske var lidt svage, og svære at få til at slå rødder osv., mens du dyrker kloner af den velvoksende sunde sporty plante.

Preflowers (før-blomster)

Når frøplanterne er kønsmodne, vil de lave nogle ganske få blomster helt inde på hovedstammen hvor sidegrene kommer ud. Det sker typisk ved 5-7 bladafsnit (hvor to blade sidder overfor hinanden). Her kommer der et par ganske små blomster, og man skal kigge rigtigt godt efter. Hvis der stikker to hvidlige/gullige hår (støvfangere) ud fra de små 1mm grønne knopper - så er det hunner. Hvis der kommer små grønne knopper, og der ikke kommer to støvfangere ud af hver - så er det en han. Husk at hannerne skal bruges, hvis du vil prøve at lave frø, men de er ikke nødvendige for at dyrke dine hunner så længe du lyster.
Når de er kønsmodne vil bladene i øvrigt også begynde at sidde skiftevis på stammen fremfor lige overfor hinanden. 

Sådan kan du lave en klon/stikling

Man kan med fordel toppe sine planter og lave toppen til en klon. Det får sidegrenene, som kommer over hvert blad på hovedstammen, til at overtage, og få mere power, så man ender med lavere buskede planter.
En simpel metode er, at bruge de samme rockwoolterninger, som ved frøspiring. De skal ligeledes være ph-justerede i vand natten over. 
Over 3. eller 4. bladafsnit klippes toppen af og dyppes øjeblikkeligt i ph-justeret vand. Nu vil vi gerne klippe klonen til, så bunden klippes lige under et bladafsnit - hvis ikke den er stor nok, går det oftest også alligevel, men klonen danner bedst rødder lige under bladafsnit, hvrod er er en lille knude på stammen. Klip ca. 50% af bladene af. Klip i ca. 45 graders vinkel - dyp klonen i kloningsgele/-pulver, hvis du har det, og stik klonen i rockwoolen. Stil klonen lunt og lyst (men ikke lige under lampen). Den skal bare have lidt 18timers lys, så der er lidt at lave rødder af. Dæk den også med plastik eller lav et lille minidrivhus, så du holder luftfugtigheden rimelig høj. Efter nogle dage - måske en uges tid, kan du se rødder stikke ud i bunden af rockwoolklumpen. Nu kan du plante klonen i en potte, og stille den til vegetativ vækst.

Den vegetative vækst

Mens planterne er i vegetativ vækst med 18 timers hvidt lys vokser de kun, og danner aldrig topskud (med undtagelse af auto-planter). Det er meningen at vi her kan have moderplanterne, som vi tager kloner af. Og så har vi klonerne af moderplanterne, som blot står her, til de er store nok til at sætte i blomstringsrummet og begynde at lave topskud. Mens de er i vegetativ vækst, kan du bonzaie og træne planterne på alle mulige måder. Hvis et enkelt sideskud f.eks. er blevet meget højere end resten af planten, kan du klippe det af, eller endnu bedre, bøje det. Man bøjer let et topskud ved at klemme på stammen med to fingre - klem/mas den helt sammen og bøj. Hvis ikke du har mast den nok sammen, knækker den. Det er vigtigt at planterne får rigeligt med lys. Det gør, at der er kortere mellem bladafsnittene hvor topskudene kommer, så du får flere topskud og kortere stængler.
Når planterne er store nok, stiller du dem blot ind i blomstringsrummet. Store nok afhænger lidt af størrelsen på dit rum og lampe. Planterne vokser stadig og strækker sig inde i blomstringsrummet. Mange vil blive ca. den dobbelte højde, mens andre meget sativadominerede planter let kan strække sig endnu mere. Så det er noget, man skal lære lidt at kende afhængig af sorten man dyrker, og pladsen man har til rådighed. 30-40 cm. høje er ofte en god højde, men man må prøve sig lidt frem.

De blomstrende planter

Inde i blomstringsrummet står lyset altid på 12/12. For at planterne går i blomst skal de have 12 timers mørke. Der findes nogle andre tidsskemaer, som også virker, og som måske kan spare lidt strøm, men holder du dig til 12/12 er en simpel metode, som langt de fleste dyrkere bruger.
Når planterne er kommet ind i blomstringsrummet kan man evt. kickstarte blomstringen ved at give planten et døgn med 24 timers nat. Det er dog ikke nødvendigt, og er upraktisk for mange. Planten går hurtigt igang med at strække sig inden den danner topskud. Du ser at planten vokser meget hurtigt til at starte med, for en dag helt at bremse væksten - nu skal den til at lave de populære blomsterstande, som vi kalder for pot (og som nogle lidt misforstået kalder for "skunk").
Det er herligt at betragte de smukke sunde planter danne topskud. På hunplanterne ser man de små hvide støvfangere, som senere i blomstringen stikker frem over alt i topskudet.

Hvornår er planterne klar og modne?

Det er meget forskelligt, hvor mange dage der går i blomstringsrummet fra sort til sort, så det letteste er at kigge på de små "krystaller" - harepikskirtlerne (Trichomes) på engelsk. Det er disse, som bliver til hash, hvis man senere separerer dem fra plantematerialet. De umodne harepikskirtler er glasklare og skinner tydeligt under lampen... glimter som diamanter. Når de er mest potente og fyldte med cannabinoider, bliver de mælkehvide og stopper med at glimte. Når ca. 70-80% af harepikskirtlerne er mælkehvide, og man stadig ser en smule glimten, er det tid til at "flushe" - eller skylle sin plante. Nu skal man give den en uges tid - måske ti dage med ph-justeret vand, som er helt uden gødning. Det gør, at planten opbruger de sidste næringsstoffer/salte, og giver et væsentligt mildere og velduftende slutprodukt.

 

cannabisfroebanner111