Sådan dyrker man cannabis udendørs
Indledning
Udendørs pot kan blive præcis ligeså godt som indendørs dyrket. Solen er MEGET kraftigere end selv den kraftigste vækstlampe, man kan få. Udendørs kan dine planter blive kæmpestore - især hvis du dyrker en sativa-domineret sort (Husk blot også at sativa ofte kan døje med at nå at blive modne i Danmark). Sørg for, at du bruger nogle ordentlige frø, som er beregnet til dansk klima. Jeg sælger mine bedste frø her på hjemmesiden, men man kan få frø fra et væld af steder på nettet. Bare sørg for, at få de bedste, for her kan det absolut ikke betale sig at starte med en fesen sort, som kun har begrænsede mængder cannabinoider i sig. Den pot du dyrker selv ude, har PRÆCIS så gode medicinske egenskaber, som noget produkt man kan købe sig til - det er medicin fra øverste hylde, så hold tungen lige i munden, og dyrk dit eget økologiske medicin. Det er ganske let, og hvis du følger guiden her, vil du med garanti høste et års forbrug for ganske få kroner. Bagefter kan dit pot let forædles til cannabisolie, hvis du har behov for koncentrater.
Hvis dyrkning af cannabis er helt nyt for dig, kan du evt. læse artiklen her:
Dyrkning af cannabis - introduktion
Mangler du cannabisfrø til udendørs dyrkning? - klik her
Almindelig eller auto?
Der er kommet en nyere spiller på banen - de sorter som kaldes "Auto" eller "Autoflower".. Disse planter er ikke afhængige af nattetimer for at blomstre - de blomstrer automatisk, og man kan derfor have dem helt modne præcis når man ønsker det. De fleste autosorter passer fint til, at man planter dem i starten af maj eller hen til midt i maj lidt afhængig af sorten. På den måde, kan man se sig helt fri for risikoen for at efteråret ender med at gøre det af med planterne - der kan de for længst være høstet helt modne.. hvis man fik dem plantet til tiden... Alien vs. Triangle er af denne type, men der findes efterhånden mange rigtigt gode autoer.
Forspiring
Man kan generelt starte sine planter op på to måder: Enten kan man så direkte i jorden efter sidste nattefrost - eller man kan forspire dem indenfor, og give planterne et forspring og udplante 50cm. høje planter, samme dag som den anden metodes benyttere planter frø.
Spiring af frø
Man kan sagtens så sine frø direkte i noget jord. Brug havejord, eller køb en pose så-/priklejord. Du kan også lægge frøene på nogle lag køkkenrulle på en tallerken - dække dem med køkkenrulle og fugte. Derefter lægges en tallerken som låg og det stilles et lunt sted. Du kan også bruge f.eks. en zippose og lægge frøene i fugtigt køkkenrulle deri. Efter et døgns tid vil helt friske frø have lavet en lille spire. (Der kan godt gå et par dage mere med nogle frø, men generelt er friske frø af god kvalitet rimelig flittige til at spire) Nu kan man plante de spirede frø, og dermed sikre at alle potter har et fungerende/levende frø/plante. Plant frøene i ca. 1,5-2cm dybde og giv dem vand. Man kan passende starte dem op omkring 1. marts, og det er en god ide at have en eller anden lampe til at forlænge dagslysperioden til 16-17 timer. Det behøver ikke være nogen vækstlampe. En stuelampe, lysstofrør, eller hvad der tilfældigvis kan lyse lidt på dem. Det vil sikre, at de ikke går i blomst for tidligt pga. den lange nat, der stadig er på dette tidspunkt. Det er nemlig dags-/nattelængden der til efteråret får de voksende cannabisplanter til at gå i blomst (De går i blomstringsstadie og danner blomster fremfor at være i vegetativt stadie, hvor den bare vokser).
Valg af startpotter
Det afhænger lidt af, hvor mange planter man ønsker at sætte igang. Man skal huske, at der under normale omstændigheder bliver 50% hanplanter lidt afængig af sorten. Mange sorter har dog et overtal af hunplanter. Der er ofte et par frø, som ikke spirer. Jeg plejer at sige, at det er federe at have to planter i overskud, som man kan give til en ven. Det bliver de som regel glade for, når de står med sine frø i april/maj, hvis de da har frø overhovedet.
Man kan ofte score potter og passende kasser i Plantorama, planteskoler o.lign. Der kan man let have ti små planter i en handy bakke. I de første par uger kan man også bruge de smarte spiringsbakker fra de forskellige havebutikker, jem og fix osv... Men hvad som helst lille beholder med hul i bunden kan bruges - f.eks. mælkekartoner, colaflasker.. hvad som helst.
De små frøplanter
Efter ganske få dage vil dine cannabisplanter kigge frem fra jorden. Nu skal du sørge for at give dem din bedste vindueskarm - så meget direkte sol som muligt. Masser af lys giver en lav og tæt plante, hvor for lidt lys vil give høje ranglede planter, som får behov for opbinding.
Når der er ved at blive mørkt, skal du nu blot sørge for, at de stadig står i et oplyst rum - eller sæt en læselampe til at forlænge dagen til 16-17 timer.
Sørg for at planterne ikke mangler vand. Du behøver normalt ikke gøde de første ca. 14 dage, men så kan du starte med at give dem en mild gødning (en hvilken som helst drivhusgødning er fin). Start med ca. 1/2 dosering af hvad de anbefaler på pakken - næste gang, kan du skrue lidt op. Hvis du har ormekompost, er det lækkert. Men ja - du kan bruge en hvilken som helst gødningskilde, som du ville give nogle kartofler eller salat... Cannabis ER bare en plante, selvom den har nogle guddommelige egenskaber ;). Dine planter skal have vand, men deres rødder skal også have luft, så det er vigtigt, at de ikke er totalt gennemblødte hele tiden. Lad dem tørre en smule mellem hver vanding. Du kan med stor fordel lade planterne drikke fra bunden. Køb f.eks. en skobakke i Harald Nyborg, Jem og Fix el. lign. - Still planterne deri, og lad dem soppe i gødevand i måske et kvarters tid.
Hvis du vander for meget, vil dine planter typisk hænge som om de manglede vand, så mærk efter om potten følses let eller tung - er den tung, skal der ikke vandes.
Den voksende frøplante
Når du kan se rødderne i bunden af din potte, er det tid til at plante om til en lidt større potte. Lad være med at fristes til at plante dem direkte om i store potter, men giv dem blot en lille smulle større potte. Det tvinger rødderne til at sprede sig, og danne mange rødder tæt inde ved planten og udnytte jorden bedre. Plant hellere om et par gange - det går hurtigt, hvis du lige sætter dig effektivt op.
Fortsæt med at vande i skobakken - brug gerne lunt gødevand.. Så kan man næsten se planterne vokse. Generelt kan de godt lide, at der er lidt lunt om rødderne i starten.. Så kan de lettere optage gødningen og virker gladere.
Tilvænning til udendørs
Når den sidste nattefrost er ovre, kan man sætte planterne ud, men før de er klar til at sætte ud i det stadig kølige vejr, kan man med stor fordel hærde planterne lidt af inden. Det drejer sig om at vænne planterne lidt til den kolde luft, og den direkte hårde sol, som kan skolde den. En uges tid før udplantning giver man planterne en times tid udenfor første dag. Dagen efter et par timer osv. Det vil holde planterne i sund vækst uden forskrækkelse (Det gælder i øvrigt alle planter, som du vil plante ud efter indendørs forspirring). Hvis du har været lidt for sløset, vil planterne lige bruge nogle dage på at komme sig over chokket.
Klargøring af udendørs bed/plantehul - udplantning
Hvis ikke du i forvejen har superjord i haven, kan det godt betale sig at lave lidt jordforbedring. Bevares - det er ikke sarte planter, og du kan med stor sikkerhed få et ok resultat uden jordforbedring. Men du får klart et bedre resultat, hvis du jordforbedrer. Fjern de værste konkurrerende planter (lug jorden). Grav op og fjern planterødder osv. Miks eventuelt et par plantesække i havejorden, hvis den mangler lidt kompost. Grav et hul ca. 50cm. og fyld en håndfuld gødning derned. Brug evt. også noget gratis kompost fra genbrugspladsen. Hæld også ca. ti liter vand i bunden af hullet. Put jord i hullet, til det passer med din plante. Plant den gerne dybere, end hvor din potte gik til - det hjælper den til at stå bedre fast, og planten danner rødder ud fra stammen, når den er under jorden. Slut af med at give planten lidt mere vand. For let vanding kan man grave en 1,5l. sodavandsflaske med lidt huller i ned ved siden af planten - så kan man let og hurtigt vande og give gødevand direkte ned til rødderne senere. Man kan også plante på en række, så man kan bruge en kapillærslange/vandingsslange med huller.
Mellem dine planter kan du med stor fordel lave jorddække af et tykt lag brændenælder, hvis du har dem i nærheden. Alternativt kan du bruge græsafklip fra plæneklipning. Bare læg et tykt lag gerne på 5-10 cm. (Igen - det er ikke nødvendigt. Du kunne såmæn vende ryggen til planterne nu og komme tilbage til efteråret, og stadig høste medicin). Men de bliver glade for forælelse.
Den voksende cannabisplante - vegetativt stadie
Dine planter er allerede i vegetativt stadie, og vil være det til langt hen på sommeren, når nætterne begynder at blive længere. Det eneste de gør nu, er at vokse og danne mere plantemateriale - flere grene og flere blade. På dette tidspunkt bruger planter mest kvælstof (N).
Sørg for at vande dine planter godt på de varmeste dage. Vand grundigt, så vandet trænger dybt ned i jorden, og vand gerne med gødevand (eller lav brændenældete ved at lade brændenælder ligge i blød i en uges tid i vand til de lugter kraftigt fælt. Hæl et par kopper af teen i dit vandevand, og så skal du se nogle cannabisplanter stikke til vejrs.
Preflowers - Før-blomster
Dine frøplanter vokser i starten med blade og sideskud overfor hinanden. Når planten er kønsmoden begynder bladende at vokse forskudt på siderne - det kommer typisk efter ca. fem bladafsnit. Kort tid herefter kan man, hvis man er vaks, spotte preflowers og se om planterne er sikre hunner. Kig efter helt inde ved knudepunkterne på hovedstammen, hvor sidegrenene vokser ud, og der sidder et stort bæreblad under. Der er typisk nogle 5mm-1cm lange gevækster, men her kan også vise sig en enkelt hunblomst på hunnerne - en før-blomst, som man hurtigt lærer at finde. Hvis der ikke kommer to små hvide fimrehår på ca. 1cm ud fra blomsten, er det sikkert en hanblomst... Men du behøver ikke gøre noget endnu uanset - blot et tip om, at du allerede nu kan spotte sikre hunner.
Hanplanterne
Vi har jo som regel en miks af hanner og hunner, hvoraf de fleste af os kun vil beholde hunnerne. Står der bare en enkelt han imellem dem, vil han nemlig bestøve samtlige topskud, som vil være fulde af frø. Det lyder umidelbart ikke slemt, men planterne bruger nu sine kræfter på at lave frø istedet for desperat at lave flere medicinrige hunblomster (pot). Derfor høster man oftest hannerne helt væk, for at høste mere urt. Man kan gemme en gren med hanblomster og sætte i vand indendørs, for senere at bestøve et enkelt topskud, så man har frø til næste års høst. Hannerne går oftest i blomst lang tid før hunnerne, og man kan se hanblomsterne ofte en måneds tid før hunnerne rigtigt er igang.
Hanplanterne er letgenkendelige, når man lige ved, hvad man skal kigge efter. En hanblomst som er udsprunget, ligner en "almindelig" lille hvid blomst på ca. 5mm. Men man spotter allerede knopperne, inden blomsterne springer ud, og det ligner nærmest små klaser vindruer, og de kommer typisk først inde ved hovedstammen ved en sidegren lidt oppe på planten. Du behøver ikke kassere hanplanterne. Du kan sagtens udnytte dem ved f.eks. at lave et olieudtræk el. lign. Men de er væsentligt ringere medicinsk end hunplanterne.
Den blomstrende hunplante
For vi der har prøvet at dyrke vores eget cannabis, er det her noget vi ser frem til. Det er nu medicinen virkelig bliver produceret i hunplanterne, og man kan se topskuddene vokse dag for dag. Vi er langt henne på sensommeren, hvor de gode tidlige planter kan høstes i sen august-september - andre er færdige i oktober. Planterne er nu typisk 1,5-2 meter for indicaplanter og 2,5-3,5 meter for sativaplanter. De bruger alt deres fotosyntese til at producere blomster i alle topskud på planten - og de trækker endda krudt ud af de ældste blade. Derfor skal du ikke blive for nervøs, hvis din plante nu sidst på sommeren begynder at få gule bæreblade (De store blade som sidder på hovedstammen). Hvis din plante har masser af kvælstof, vil den dog ikke tære så meget på sine egne blade. Hvis du f.eks. har dækket jorden med brændenælder, vil de beholde de fleste pga. den gode levering af kvælstof.
Du skal til at overveje, om din plante vil stå stabilt, næste gang der kommer et godt blæsevejr. Bank evt. en pæl ned, eller bind planterne op - eller byg et læ. Husk at gøde lidt i løbet af sommeren.
Høsttid - ?
Høsttid er den skønneste tid, men i tiden lige op til, skal man være meget opmærksom på mug i de store topskud. Er der koldt og fugtigt, så er risikoen for mug i de gode topskud enorm, og du skal inspicere planterne grundigt så ofte som muligt. Hvis du spotter mug, skal du klippe nådesløst væk.
På dine planter er der dannet nogle trichomes - harepikskirtler på alle blomsterne, og lidt på bladene i topskudene. De ligner nærmest meget små dråber - forstørret op ligner det nærmest en lille champignon - en stilk med en dråbe i toppen. Det er i dråben den højeste koncentration af cannabinoider findes. Hvis dråberne indsamles presses og tørres, kalder vi det hash. Men til at starte med vil disse dråber være klare som glas, og det vil du kunne se i solskin ved at de glimter i lyset som diamanter. Efterhånden som planten får produceret cannabinoider i dråberne, vil de blive mælkehvide fremfor glasklare. Vi vil gerne høste, når planten har så mange mælkehvide trichomes som muligt. Når planten en dag næsten ikke glimter mere i solen, er det fordi alle trichomes er mælkehvide og fyldte med THC og CBD - og et væld af andre cannabinoider. På dette tidspunkt vil de små hvide fimrehår i de fleste af blomsterne også være blevet brune/røde og visne... Når ca. 2/3 af blomsternes hår er blevet brune, kan man nogenlunde høste med et godt resultat, men det er mere sikkert at spotte på trichomes. Køb evt. en lup og tag en smule med ind og kig godt efter.
Og igen - hold GODT øje med mug i ugerne op til høst - især hvis der regner.
Klipning og tørring
På dette tidspunkt er medicinen produceret, og der er et væld af metoder til efterbehandling - nogle metoder kræver nedfrysning lige efter høst. Prøv f.eks. at Google "Live resin". Det er en hasholie (fornemt kaldet THC-olie idag), som er lavet på helt frisk urt og næsten alle terpener (duftstoffer) bevares med denne behandling. Det giver nok den fornemmeste forædling, man kan lave af sin plante, men samtidig en stærk medicin, som skal indtages med forsigtighed, til man er vant til den.
Men alternativt skal vi have tørret og fermenteret vores planter. Det kan gøres på et utal af måder, men sådan her kan man også gøre det: Hvis du har god plads, kan du save hele planten over og fælde den som et juletræ, og hænge den op et køligere mørkt sted med god udluftning. Men ellers kan du klippe den i mindre stykker og hænge dem på snore. Lige efter høst, kan man rykke de store bæreblade af og kassere. De indeholder meget lidt medicinsk værdi, og er ikke vær at benytte. Det vil sikre lettere luftcirkulation omkring planterne, mens de tørrer.
Sørg for at planterne hænger i et mørkt rum. Man kan bruge en stor papkasse og stikke pinde gennem, til at hænge planterne på.
Alternativt kan man trimme topskudene helt og lægge dem på en enkelt avisside et tørt og mørkt sted - sådan tørrer planterne hurtigt.
Fermentering
Når planterne har tørret i ca. en lille uges tid, afhængig af luftfugtighed, temperatur osv. - eller når man kan brække et sideskud af en gren. Se om du kan knække et topskud af uden at vride helt vildt. Når planten er så tør, skal den i syltetøjsglas eller anden lufttæt beholder - syltetøjsglas er sagen. Her skal den langsomt tørre helt færdig, mens den fermenterer. Her nedbrydes klorofyl, mens der stadig er lidt fugt tilbage i plantematerialet, og duften af hø forsvinder og får topskudene til at dufte af cannabis - på den gode måde. Åben glassene et par sekunder hver dag, til de stopper med at "poppe". Hver dag fordamper der lidt fugt, som skaber lidt tryk i glasset. Når de stopper med at poppe, kan du lagre dit medicin et mørkt og køligt sted.